Vi kokade en grym ( riktigt grym) julkola igår, receptet hittade vi på Ica.
För att inte missa bloggens bak- & matuppdateringar så följer ni den lätt via:
Facebook HÄR eller instagram: @jennysmatblogg
Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
50 gram smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
2 kuvert med saffran ( = 1 gram )
1 1/2 dl kokos
Gör så här
Blanda grädde, smör, socker & sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Låt detta sjua upp till 120 grader, eller tills kolan klarar kulprovet.* Under tiden rostar du kokosen i en torr stekpanna, så att den får lite lätt gul ton. När smeten är klar tar du bort den från värmen, vänd ner saffran och kokos och blanda väl. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och ställ svalt. Skär upp lagom stora bitar när den svalnat.
* Kulprovet gör du genom att droppa ner några droppar av smeten i ett glas med iskallt vatten. Kan du sen forma kolasmeten till en kula är den klar.
Älskar saffran i alla former så detta måste testas!
Jag gillar ju inte saffran men älskar kokos, tror du man kan byta ut saffran mot kakao och i så fall hur mycket?
Går den att frysa?
[…] sist blev det en variant av den här Saffranskolan med rostat kokos. Nu hade vi inget saffran hemma så vi körde helt enkelt utan det. Men gott blev det […]
Jag gjorde denna förra året och det blev succé! Vilket superrept på julkola 🙂 snart ska jag göra årets sats med stor glädje (för alla)
Hur stor ska formen man häller det i vara ? ?
Kladdar den inte ihop, måste man förvara denna i kylen?
Jag gjorde denna kolan förra året. Den är ett måste även detta år, högst efterfrågad! Tack för ett superrecept!!
hej jag Linnette Jonsson God Jul Och Gatt Nyår