Hej igen,
Har ni inte bestämt er för vad ni ska göra av fläskfilen ni har handlat hem till middag ikväll. Då vill jag tipsa om denna goda rätt.
Fläskfile Provencale.
För 4-5 personer:
2 putsade fläskfileer
12 potatisar ( fast sort )
olivolja
flingsalt
Provencalesmör:
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt
Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan. Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie. Lägg in i frysen tills det är dags att använda. Då är det lättare att skära snygga skivor.
Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen. I cirka 20 minuter, känn så att den är mjuk. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar något. Skär fläskfilen i centimeter tjocka medaljonger och smörtstek dem med salt & peppar några minuter på varje sida tills de är genomstekta.
Ta fram potatisen, toppa med fläskfilen och bred ut smöret och låt det smälta. Ställ tillbaka en minuter i ugnen för att det ska smälta snabbare.
Klart att servera!
Detta är så gott! Och vilka fantastiska smaker kryddsmöret ger.
Prova prova prova!
Tack för tipset! detta ska jag prova ikväll 🙂
Men behövs ingen sås till tycker du?
Tänkte om det blev torrt
Åh, ser jättegott ut!! Ska prova imorgon.
Men om man ska breda ut smöret över köttet, varför ska man frysa det för att få snygga skivor? Då borde man ju kunna ha det i en skål i kylen?
hur länge ska potatisen stå i ugnen?
cirka 20 minuter, eller tills den är mjuk
Gjorde denna nu ikväll men ersatte potatisen med sötpotatis istället? blev kanon gott och rekommenderas varmt?
Det här var ju bara så gott! Och enkelt! Jag älskar enkelt ??. Vi provade detta idag och till och med mina barn, som är så skeptiska till mat, åt detta.
Isadora, det behövs ingen sås, det blir inte torrt tack vare oljan och sedan kryddsmöret som smälter.
Tack för all inspiration, Jenny.
Mvh Helena
[…] Receptet hittade jag här. […]