Ja då var det dags för årets sista dag: Vi säger hej då till fina 2014 och välkomnar härliga 2015. Vi ska vara hos Daries ikväll, och min storasyster Mona med familj kommer också dit. Vi ska ha massa olika smårätter till förrätt, varmrätt & efterrrätt. Och alla ska göra några var, på min lott hamnade denna Daimpannacotta i miniatyr. Och detta blir nog årets sista tips på efterrätt här på bloggen, för sedan är det mest förrätter som kommer dyka upp här under dagen, eller så fort jag hinner.
Vi börjar med en krämig & len pannacotta med daimkross.
Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2 st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)
Topping:
1 dubbeldaim
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas ( vi gjorde pyttesmå & då räckte det till 15 stycken) men det räcker till 6 vanliga portioner, skulle jag säga. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering
Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.
Gott Nytt År till er, vi håller tummarna på ett bättre start på 2015 än vi fått med sluter på 2014. Vi har en önskan idag och hoppas att den slår in 2015. Kram finaste du
Då håller vi tummarna för det, och att önskan slår in 2015.
Kramar till dig <3
Hej! Detta verkar helt underbart gott. Kan man ersätta gelatinet mot ngt annat?
Tror det finns något som heter Gelesocker ( det är vegetariskt ) har jag för mig 🙂
Å det här måste jag prova ! Som är tokig i daim ha en trevlig kväll/ år
Använde du Marabou Daimmjölchoklad?
Gott Nytt År!!!
Ja det stämmer 🙂
Funderar på att göra chokladfondant, men nu tvekar jag lite!
Gott Nytt År!
Gott nytt år, Jenny! Tack för en bra blogg med massa goda recept…
Gott nytt år!
Hoppas du får en fantastisk kväll!
Hej. Undrar vart man kan hitta dessa små portionsglas? Det är väl engångs. Tacksam för svar.
Kram och gott nytt år !
Hittade dessa på Netto- men finns även på ÖoB
Denna pannacotta räddade vår nyårsaftonsmiddag när det första jag skulle göra misslyckades totalt, jag använde dock Marabou black och det blev supergott, tack!
Jag undrar om dessa kan frysas? Och om du annars har tips på desserter som passar på ett dessertbord som kan förberedas i tid och bara tas fram? 🙂 Tack för en inspirerande blogg
Cheesecakes:en som finns på bloggen kan förberedas innan och likaså semifreddon.
🙂
Går detta att göra kvällen innan och serveras på förmiddagsfikat?
Absolut 🙂
Hejsan låter super gott…men jag är vegetarian och äter inte gelatin. Finns det kanske nått alternativ ist för det? Svara gärna på mail. Tack påförhand
Mvh Melina
Det finns några veganska alternativ till gelatin.
Bla ”Vegegel” från Dr.Oetker och Agar-Agar pulver.
Gelatinsocker är precis som det låter, mest socker, och därmed inte alltid helt lämplig att byta ut mot…
http://www.recepten.se/blogg/post/vegetariskt_gelatin/81
5dl vispgrädde. Ska den vispas och sen läggas i eller ovispad kokas?
Ovispad 🙂
ser hur gott ut som helst! jag äter inte gelatin, kan man göra det på något annat sätt?
Ser jätte gott ut☺ men måste bara fråga om du gjort cream brulee nån gång??
Någon som har provat att frysa dessa? Funkar det?
Är glasen snapsglas? Prövade att göra sex portioner av mängden, men det var alldeles för mastigt. Tänkte testa små istället, för de var himla goda. Nån som provat att göra dubbel sats? Eller är det bättre att göra i två omgångar?
Detta är små plastglas typ lika stora som snapsglas
Testar detta till nyår hos en som ÄLSKAR DAIM. Vi blir sex personer.
Hur långt innan kan man göra dessa? Tänkte göra dom på sonens dop så är så skönt om man kan förbereda det mesta i god tid.
Jag tycker de är godast om man förbereder kvällen innan 🙂
Kan man göra denna dagen innan man ska servera den? 🙂