Hej hej,
Jag har sonens pratande hos mig idag, och han har bestämt middagarna helt själv.
Efter dagens fotografering så kom jag hem till nästan färdig lunch – kändes ju riktigt lyxigt. Kebabtallrik som är hemlagad från grunden – nästan allt…. förutom pommesen som vi fuskade med och köpte i butik. Missa inte att följa matsajten på Facebook och instagram: @jennysmatblogg
Jacobs hemlagade kebab
At t göra hemlagad kebab var inte särskilt svårt – utan tvärtom väldigt enkelt, och blev i smaken förvånadsvärt lik den som pizzerian lagar. Jacob hittade receptet på tasteline, men ändrade om lite i receptet. Såsen har jag blivit inspirerad av från bloggvännen Linda, dock gjort några ändringar.
Det här behöver du :
1 kg nötfärs ( eller blandfärs )
1 1/2 msk malen spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar malen
2 msk lökpulver
Godaste kebabsåsen :
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1/2 dl Fanta apelsin
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
1 tsk sambal oelek för mer hetta
cayennepeppar
Så här ser kebaben ut efter du hyvlat den med osthyvlen.
Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Rör ihop alla ingredienser ordentligt så att alla kryddor blandas om, baka ihop till en jämn rulle något mindre i storlek än en köttfärslimpa, utan håligheter. Rulla in i grillfolie, med ändarna böjda neråt ( för att vätskan ska rinna ut. Tänk på att lägga en form i botten av ugnen dom fångar upp vätskan. Lägg in rullen i ugnen på 100 grader i cirka tre timmar, låt svalna och förvara sedan i kylen över natten. Precis innan du ska äta , så hyvlar du med hjälp av en osthyvel – ta och tryck ner den ordentligt när du skär så att du får snygga remsor. Stek den i olja/ smör och servera genast.
( Såsen kan du med fördel rör ihop kvällen innan servering också )
Servera sedan med pommes, sås, grönsaker & feffaroni.
Såg riktigt gott ut
En liten fråga bara hur värmer du upp köttet när det ska ätas? 🙂
Steker upp det i olja 🙂 Bara någon minut 🙂
Åh, det här måste jag testa!
Otippat med fanta i såsen! 🙂
Tack för en inspirerande blogg!
Måste testas!! Lägger du folierullen bara på galler? Tar du tillvara på vätskan som den släpper ifrån sig?
Såsen låter ju helfestlig! 🙂 Dum fråga kanske, men kan det funka med annan apeslinläsk än fanta, tror du?
Tack, tack!
Ha en härlig torsdag!
Kram
Går det bra att hyvla köttet och sen frysa in tror du? Det borde bli ganska mycket låter det som och det vore inte dumt att ha lite kebab i frysen 🙂
Till hur många personer räcker detta recept? 🙂 Såg verkligen jättegott ut!
Fy va gott 🙂
Vad ska jag skriva på webbplats?
Kebabsåsen hade jag just rört ihop innan jag läste ditt inlägg
Hej!
Jag är ute efter precis såna pommes du beskriver! Har aldrig handlat på Lidl men får kanske förära dem med ett besök nu, låter som ett bra tips. Vad är det för märke på pommesen, är det deras egna?
Kram
Harvest Basket är märket.
Kan även rek Felix Criss vit pommes. Brukar inte gilla pommes men dem e super
Cross cut ska det stå
Tack för tipset 🙂
Mums denna kebab måste testas! Kan lämna ett annat tips på kebabsås från min tid då jag extrajobbade i gatukök. Dock har jag inga måttangivelser då vi gjorde 20 literssatser. Lite mastigt att göra det hemma 😉
Majonäs, ketchup, vatten, santa maria kebabkrydda, oregano, chilikrydda, grovmalen svartpeppar, paprikapulver. Jag brukar ta en mindre galsburk majonäs och blanda med ca ½ dl ketchup, 1-2 msk kebabkrydda, några duttar svartpeppar, några fler duttar av oregano, chili och paprikan. Späda ut med vatten till lagom konsistens och smaka av om det behövs fler kryddor/ketchup.
Tack för tipset, måste testa framöver.
kanske i mindre skala 🙂
Jag har gjort egen kebab i många år och vill gärna tipsa er om ett annat sätt, jag gillar inte kebab gjord på färs, går hellre till ett annat ställe om det bara finns dessa ”remsor”…jag tar fryst, hel benfri fläskkarré låter den tina bara lite grann, då är det lätt att skärra tunna små skivor.
Fräser det på hög värme med lite olja o kryddar med kebabkrydda, vill man inte göra egen kan jag tipsa om att Santa Maria har en färdig blandning o den är jättegod.
Ewa – det kallar jag gyros 🙂 Det brukar vi laga hemma – både att göra med kyckling & fläskkött.
Det här ska testas i helgen då vi ska ha kalas för familjen. Hur många portioner kan man räkna med på ditt recept?
Tack för alla dina goda recept som förgyller våra helgmiddagar!
måste den förvaras i kylen över natten? Gjorde den idag och köpte inget backup.. Osis..
Prova om det går att skära remsor senare ikväll då har den ju legat några timmar i kylslåpet iallafall.
Hej.
Kan inte hitta svaret på hur många personer
ditt recept räcker till?
Låter fantastiskt gott och ska absolut prova detta.
Vill passa på att tacka för all din inspiration
du ger via din blogg, jag älskar dina recept
jag gissar att det räcker till cirka 5 personer.
När jag var liten och blev bjuden på hemmagjord kebab så var köttfärsen bara utkavlad tunt mellan två bakplåtspapper och sen vände man ner det i en varm stekpanna och stekte lite. Det trillade sönder i bra bitar. 🙂 Måste prova detta. Gillar kebab men är väldigt anti färdigmat.. Tack för en bra blogg!
Har precis gjort denna rätt, fantastiskt gott å ni som inte provat gööör det, å såsen är såå goood! Som många andra gillar jag din blogg.
Nu ja…
Toppen gott gick åt som smör i solsken åt det ikväll
Jag har recept på världens godaste vitlökssås!
2 dl créme fraiche
2 st pressade vitlöksklyftor
1 st liten burk bonjour tacoost
1 st köttbuljongtärning
Koka upp i en gryta och låt svalna. Servera till pizza, kebab eller varför inte till ugnsbakade rotfrukter. MUMS!
Ett riktigt höjdarrecept. Godaste på länge!!!
Hittade inte heller om det läggs direkt på gallret? Tack för en jättebra blogg ?
Jag rullade in min i folie och la direkt på gallret, med en form under gallret( för det vätskar sig )