Något som är både roligt och enkelt att baka är den traditionella kondiskakan : Dammsugare. 🙂
Detta behöver du :
Marsipan
100 gram mörk choklad
ca 5 dl sockerkaka
2 msk fin kakao
50 gram tärnat mjukt smör
Om så önskas : Arrakessens eller punsch efter egen smak och tycke
Gör så här :
Smula ner sockerkakan i en skål , rör ner smöret och sikta kakaon och ev. smaksättning.
Rör samman till en jämn deg.
dela degen i två/ delar och rulla till längder. Ställ in dessa i frysen under kavlingstiden.
Och kavla ut marsipanen , använd florsocker på bakbordet istället för mjöl. Så att inte marsipanen fastnar när du kavlar.
Skär ut lagom/jämna stora bitar så att du kan täcka sockerkaks rullarna med sedan.
Smält chokladen över ett vattenbad.
Rulla in sockerkaks längderna i marsipanen , och lägg marsipanen lite omlott, och dessa sidor neråt.
Skär sedan lagom små bitar av längderna ca 4- 5 cm och doppa ändarna i choklad.
Låt chokladen stela – sedan är det klart serveras!
Det bästa knepet för att kavla marsipan är att använda två bitar plastfolie OCH florsocker på båda sidor av marsipandegen.
För att få bort överflödigt florsocker efteråt kan man använda en pensel, ev med lite vatten.
Annars blir det lätt så kletigt och stor risk att marsipanen klibbar fast i underlaget. Bara frustration å elände. Å mycket mer skrapa å städa…
Hur ät dessa att frysa? Hur ska man tina upp dom igen?
Funkar fint att frysa 🙂
Hur mycket marsipan behövs???